Eigenaar door verjaring. En dan?

Stel je denkt dat je eigenaar bent van een stuk grond door verjaring. Je zit met vragen. “Hoe kan ik het vastleggen?” “Moet ik overdrachtsbelasting betalen?” Als het even kan kun je dit het beste vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. En nee, je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen.

Verjaring vastleggen

Als er sprake is van verjaring, word je automatisch eigenaar. Het is verstandig dit voor de buitenwereld vast te leggen, zodat jouw eigendom wordt gerespecteerd.

Iedereen akkoord

Als alle betrokkenen het ermee eens zijn, heb je twee keuzes om de verjaring vast te leggen.

  1. Verklaring van verjaring

Je kunt de notaris vragen een verklaring van verjaring op te stellen.

De verklaring van verjaring is een verklaring van de notaris zelf. De notaris zal zélf moeten beoordelen of er inderdaad sprake is van verjaring. Als alle betrokkenen instemmen, is dat goed te doen.

Het voordeel van deze verklaring is dat het Kadaster de tenaamstelling aanpast.

Maar het grote nadeel is dat je met deze verklaring geen zekerheid hebt dat je echt eigenaar bent geworden.

  1. Vaststellingsovereenkomst

De betrokkenen kunnen een vaststellingsovereenkomst aangaan en deze door een notaris laten vastleggen en laten inschrijven in het Kadaster.

Het Kadaster past de tenaamstelling aan, maar je wordt ook echt eigenaar. De vaststelling heeft namelijk hetzelfde resultaat als een overdracht. Dat is het grote voordeel van de vaststellingsovereenkomst.

Niet iedereen akkoord

Zijn de betrokkenen het er niet (allemaal) mee eens?

Een vaststellingsovereenkomst aangaan is dan geen optie.

In deze situatie kun je wel de notaris vragen een verklaring van verjaring op te stellen, maar het grote nadeel blijft: je hebt geen zekerheid dat je echt eigenaar bent geworden.

Om ervoor te zorgen dat het Kadaster de tenaamstelling aanpast als niet alle betrokkenen het ermee eens zijn, moet er voldoende bewijs voor de verjaring zijn. Jammer genoeg is juist dat bewijs vaak zo moeilijk te leveren.

Als het lukt voldoende bewijs te leveren, belemmer je met de ingeschreven verklaring dat iemand de grond van de voorheen geregistreerde eigenaar wil kopen. Want wie wil er nou kopen als niet zeker is wie de eigenaar is? De keerzijde is dat een kooplustige dus ook niet van jou zal willen kopen.

Overdrachtsbelasting betalen?

Het maakt niet uit of je kiest voor een verklaring van verjaring of voor een vaststellingsovereenkomst. Je hoeft gelukkig geen overdrachtsbelasting te betalen.

Meer weten? Neem dan contact met mij op.

Dit is deel 2 van twee blogs over ‘verjaring’.

Klik  hier deel 1.

Share: